Skaffa ett vitt Hollywood-smile hemma med samma metod som tandläkarna använder. Köp din hemmatandblekning online nu!

Nu tar jag och skriver ett långt inlägg

Och det kanske ser jättetråkigt ut att läsa men ni kan ju försöka. Haha.

Jag har nu varit i Texas i tre månader (egentligen imorgon men jag ville skriva av mig nu). Tre månader av nya saker, ny familj, nya människor, nytt språk och ny skola. Och verkligen nytt klimat. Det är mitten av november och termometern står på 20 grader Celsius. Jag hade många fördomar om hur det skulle bli, hur alla skulle bete sig och om amerikaner i allmänhet. Alla har väl fördomar om allt egentligen och det var intressant att se hur vissa faktiskt talade sanning medans andra inte alls stämde.
Men ja, Amerika är väldigt likt filmerna, hur mycket man än inte tror det ibland. Brevbäraren kastar in tidningen på gräsmattan på morgonen och hundarna kissar på de små brandpostrarna vid vägkanten. De har redan satt upp sina juldekorationer, vissa för länge sedan, och skolbussarna är gula och skumpiga och obekväma. I skolan måste man ha ett korridorspass för att kunna gå på toaletten och om man ens tar upp mobiltelefonen under skoltid (vilket betyder lunch och raster och utanför skolbyggnaden också) så tar en lärare den och man kan köpa tillbaka den på torsdagar för 15 dollar (ca 112 kronor) hos rektorn. Det samma gäller ipodar och andra elektroniska prylar.

Amerikaner är i allmänhet väldigt öppna människor, de ljuger inte alls ofta och de säger vad de tycker och vågar stå för det. Och om någon har rosa byxor på sig så tittar ingen snett åt det hållet, som det tyvärr skulle varit i Sverige. Det är helt okej att klä sig hur man vill. (Såklart med vissa undantag men det finns undantag med nästan allt här i livet). I skolan dock, får man verkligen inte klä sig hur man vill. Jeansen eller byxorna måste vara vid vaden eller längre, men de får inte vara för långa och släpa i marken för mycket. De får inte heller vara söndriga eller håliga jeans, inte ens med leggings under. Om man vill ha klänning eller kjol så måste den gå precis vid knäna eller längre och leggingsen som man har under får inte heller vara håliga eller söndriga. Killar får inte gå i linnen och om en tjej vill ha ett linne så måste banden på det vara ca 7 cm tjockt och det får inte vara ett boxarlinne. Tröjorna får heller inte gå längre ner än BH-linjen och inga hattar, mössor, kepsar eller bandanas. Om man bryter mot "The Dress code", på något av sätten, så blir det automatisk kvarsittning hela dagen.
I skolan tycker jag också att det är intressant att man kallar alla lärare för Mr, Mrs, Miss eller Dr och sedan efternamnet. Jag vet ingen av mina lärares förnamn och om man inte kallar dem Miss eller Mr och så vidare, så kan vissa lärar till och med ge kvarsittning.

Amerikaner skulle inte klara sig utan bilar tror jag, det finns i och för sig inga bussar, tåg, spårvagnar eller liknande transportmedel, men om de ska någonstans som är 5 minuter bort (gångavstånd) så tar de bilen ändå. Och att få körkort här är väldigt enkelt vad jag har hört, och billigt. Och den största dödsorsaken bland ungdomar i trafiken är inte att de kör påverkade, utan att de kör och smsar samtidigt.
Jag tror jag har vant mig vid det nu men om jag tänker efter så är det väldigt många fler människor som är överviktiga här. Vissa extrema fall kan få mig lite rädd ibland men medelstorleken bland kvinnor i Texas är 44 på kläder. Jag har sett byxor på Walmart som hela min familj skulle få plats i och tröjor som jag skulle kunna använda som tält. Jag har sett, precis som i Just my Luck om ni har sett den filmen, överviktiga svarta män gå ett varv runt kvarteret med sin lilla chiuaua. Jag har dock inte (än) sätt dem plocka upp bajset med pengar.

Allting är billigare här borta, förutom godiset. Och College. Ett par "dyra jeans" kostar 20 dollar (150 kronor) och jag klippte mig senast för 13 dollar, vilket inte ens motsvarar 100 svenska kronor.

Om man jämför med Sverige å handlar allt om "race" här. Man lär sig om det i skolan på alla lektioner, om de olika raserna bland människor. De säger ingenting om vad som är mer rätt eller fel, eftersom att det inte finns något som är mer rätt eller fel, men det pratas väldigt mycket om de olika raserna. De vita, de svarta, asiaterna och mexicanarna är de största grupperna här i Texas där jag bor i alla fall. Det finns ungefär lika många av varje "grupp" och de flesta ser ner på de andra grupperna utan att ens tänka efter först tror jag. De som är från Texas, har bott i Texas och växt upp i Texas, gillar inte alls mexicanarna, av någon anledning jag inte riktigt har förstått. De ses som en fattigre grupp som får de flesta skitiga jobben och "alla mexicanare är tjuvar". Och om man har asiatiska föräldrar så jobbar de antagligen i en donut-affär eller så är de frisörer eller fixar folks naglar, vilket såklart inte är sant. Eller, säkert i några fall men det är ganska intrassant att se allas fördomar om andra eftersom att de är så starka här borta. Det var en tjej som till och med sa till mig att jag inte var vit, bara för att jag kom från Sverige. För henne så var bara de riktiga amerikanerna vita tydligen och alla andra var utlänningar, hur vita de än var så var de inte vita.
Och de har så många olika åsikter om saker och ting. Och jag kan helt ärligt säga att om dina fördomar om amerikaner låter ungefär som min gjorde när jag först kom hit; De är korkade, vet ingenting om världen, de är tjocka och äter bara på McDonalds (lite överdrivet men ungefär). Så är det faktiskt sorgligt nog, sant i många fall. De vet mycket om USA, men jag har bara hittat ett par, kanske 3 stycken som faktiskt visste vart Sverige låg och resten trodde inte ens att det låg i Europa, många trodde att det var samma sak som Switzerland och en del frågade mig varför jag inte var lång, blond och blåögd. De frågade om jag bodde i en igloo i Sverige och om vi hade pingviner som husdjur och gick nakna hela dagarna. De har frågat om vi dricker Wiskey till frukost varje dag och går med shorts ute i snön, de har frågat om det enda vi lyssnar på är techno musik och om Basehunter finns på riktigt. Och så vidare.. och så vidare..
Så jag antar att jag får lära dem ett och annat om hur världen faktiskt funkar.
Jag säger inte att alla är korkade, många är väldigt smarta och vet mycket om världen utanför USA så jag vill inte ge er bilden av dregglande amerikaner som inte förstår någonting, verkligen inte, jag tycker bara att det är så intrassant och ganska läskigt hur lite de faktiskt vet om världen.

Ja nu fick jag skrivit av mig lite, ska nog ta en tupplur snart för jag är jättetrött.
Ha en trevlig kväll, eller natt, eller morgon eller vad det nu är när du läser detta.

Postat av: Dagge

Jävlar va långt..^^ Amerikaner... Du får ta och banka lite vett i skallen på dom(:

2010-11-20 @ 01:26:59
URL: http://mysweetestthings.blogg.se/
Postat av: Frida

Jag såg en video där de frågade barn om varför USA var i Irak. Då sa en kille att han inte tycker att amerikanska militären ska vara där. När de frågade honom varför han tyckte det sa han "they aren't America! So why should we care?" jag tycker att det är läskigt att folk lär sina barn sånt. Vem ska rädda världen när de barnen växer upp om ingen bryr sig?

2010-11-20 @ 09:59:42
URL: http://fridaliljeberg.blogg.se/
Postat av: Din Thilda

Gillade inlägget, ville inte att det skulle ta slut! :p

2010-11-20 @ 11:59:13
URL: http://thildazimmergren.blogg.se/
Postat av: Olivia

gryyyymt inlägg emma! love it, måste fråga, om jag inte har gjort de förut, har du fått kvarsittning nån gång, eller vart nära på de? haha, efter att ha läst detta inlägget så inser jag att allt jag nånsin har trott om usa stämmer.. jag vill också bo så, iallafall ett tag, med billiga jeans, stora tröjor men reglena i skola kan jag ju bajsa i, dom lät hemska, vad ska man ha påååå sig egeentligen?? ganska galet att godiset är dyrare, de är ju inte ens gott! tyckte inte jag iallafall, men de kanske finns något där borta som jag inte har testat än-- Och du, när du kommer tillbaka till Sverige så ska vi antingen öppna en Chilli's resturang eller en forever 21 affär!!!! måste måste måste, så ta reda på så mycket information du kan medans du är där!! We're gonna get rich woman _D hahaha ded'r med just my luck va baaara roligt, klockrent ;) en till fråga, använder inte du ipod i skolan? förlåt om jag ställer dumma frågor, eller om jag har frågat dom förut, eller om jag redan vet svaret.. puss på dig<3

2010-11-20 @ 14:21:30
URL: http://heartman.blogg.se/
Postat av: Olivia

guu va långt de blev... guu va hårt

2010-11-20 @ 14:22:17
URL: http://heartman.blogg.se/
Köp hem tandblekning online för bara 299:-


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Köp hem tandblekning online för bara 299:-